O nama


CROATIA FILM je osnovan 1946. godine kao filmska kuća za distribuciju domaćih i stranih filmova, čija se djelatnost tijekom šezdesetih godina proširila na filmsku proizvodnju dugometražnih igranih i reklamnih filmova. U Studiju za animaciju CROATIA FILM-a nastali su mnogi značajni kratkometražni i dugometražni animirani filmovi za djecu i odrasle, te također mnoštvo poznatih reklamnih filmova. CROATIA FILM kreirao je hrvatski dječji brand Hlapić čiji se merchandising temelji na junacima crtanog filma i serije Čudnovate zgode šegrta Hlapića. CROATIA FILM je i autor humoristično-satiričnog televizijskog serijala za odrasle Laku noć, Hrvatska koji je pomaknuo granice mogućeg u svijetu animacije, čak i u globalnim okvirima, svojedobnom dnevnom proizvodnjom 10 minuta animacije. U početku tvrtka je nosila naziv Poduzeće za raspodjelu filmova u Zagrebu, zatim je preimenovana u Film, pa u Sava film, a današnji naziv CROATIA FILM je prvi u Hrvatskoj posjedovao trik-kameru za snimanje crtanih filmova i vlastiti filmski laboratorij za podnaslovljavanje filmova.

CROATIA FILM je bio organizator škole za obuku filmskih kadrova za potrebe laboratorija, organizatora na filmu, snimatelja, kino-operatera i drugih zanimanja. U razdoblju od 1952. do 1959. godine izdavao je tada jedini časopis posvećen filmskoj umjetnosti na području Hrvatske – Filmski vjesnik. U razdoblju od 1946. do 1970. godine CROATIA FILM bio je jedini uvoznik i distributer filmova u Hrvatskoj. Njegovim odabirom hrvatska publika je vidjela neke od velikih svjetskih hitova: Dvanaest žigosanih, Moonwalker, Paris, Texas, Selo moje malo, Polja smrti, Strava u ulici Brijestova, ET, Sretan Božić, gospodine Lawrence, Vrijeme nježnosti, Moje pjesme, moji snovi, Svi predsjednikovi ljudi, Apokalipsa danas, Imperija uzvraća udarac i mnoge druge. Još 1976 u CROATIA FILM-u je napravljena prva hrvatska sinkronizacija za film Ta divna stvorenja u izvedbi Relje Bašića. Krajem 60-ih godina CROATIA FILM se okrenuo i proizvodnji filmova – dugometražnih i kratkometražnih igranih, dokumentarnih i promotivnih filmova. Prva producentsko-redateljska suradnja uspostavljena je s Antunom Vrdoljakom 1969. godine na dugometražnom igranom filmu Ljubav i poneka psovka. 1970. godine snimljen je dugometražni film Tko pjeva zlo ne misli u režiji Kreše Golika, koji i danas kritika i publika proglašavaju najboljim hrvatskim filmom. Dječji igrani film Družba Pere Kvržice pod redateljskom palicom Vladimira Tadeja snimljen je 1970. i niz godina bio je najprodavaniji hrvatski film u inozemstvu.

CROATIA FILM od početka boravi na istoj adresi, u Katančićevoj ulici u Zagrebu. Svojedobno je imao predstavništva u Beogradu, Sarajevu, Novom Sadu, Splitu i Rijeci te je raspolagao s dvije dvorane u središtu Zagreba – današnjim kinom Europa i dvoranom Istra na sadašnjoj lokaciji OKC-a.